Speerpunten van dit programma

Arbeidsmigranten doen volwaardig mee in onze gemeente

Arbeidsmigranten doen volwaardig mee in onze gemeente

Arbeidsmigranten doen volwaardig mee in onze gemeente

In Horst aan de Maas wonen en werken veel arbeidsmigranten. Op sommige vlakken is de balans zoek. We zijn ons ervan bewust dat onze lokale economie – nu en in de toekomst – niet zonder deze nieuwe inwoners kan. Maar een aantal zaken – waaronder huisvesting en integratie – moet beter worden geregeld. We willen een voorbeeldgemeente zijn voor hoe om te gaan met (arbeids)migratie en -integratie. Dat doen we in het belang van onze nieuwe inwoners, hun buren, ondernemers en de overige inwoners van Horst aan de Maas. We werken er daarom aan dat arbeidsmigranten hier niet alleen werken, maar ook écht meedoen. Dat ze goed en veilig wonen, de Nederlandse taal spreken en geen overlast veroorzaken.
Om de balans terug te brengen, beoordelen we nieuwe huisvestingsinitiatieven voorlopig vanuit een ‘nee, tenzij’-houding. We spreken ondernemers en andere overheden aan op hun verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld ten aanzien van de integratie van medewerkers. Zelf brengen we de basis op orde. Als de balans terug is, heroverwegen we de ‘nee tenzij’ houding.

Dit gaan we doen

  • We maken werkgevers en huisvesters van arbeidsmigranten medeverantwoordelijk voor de integratie van arbeidsmigranten. Hiervoor ontwikkelen we een sociaal integratieplan.
  • We zorgen ervoor dat arbeidsmigranten beter geïnformeerd zijn over wonen, werken en leven in Horst aan de Maas én dat zij beter de taal leren spreken. De MYInfoNL-app helpt ons hierbij. Ondertussen bouwen we aan een netwerk van informatiepunten waar nu de ontmoetingen plaatsvinden.
  • We doen mee aan proefprojecten die ons helpen onze doelen we realiseren, samen met onder andere het Rijk, de regio, werkgevers, onderwijs, en zorgverzekeraars. We stemmen regelgeving op elkaar af en ontwikkelen samen instrumenten
  • We willen weten wie, waar en wanneer woont. Daarom verbeteren we het registratieproces van arbeidsmigranten in het BRP. Ook doen we mee aan een pilot voor het registreren van tijdelijke verblijfsadressen van arbeidsmigranten. Door meer zicht op het aantal arbeidsmigranten in onze gemeente, kunnen we ook effectiever sturen en handhaven.
  • We handhaven gericht op plekken waar dat nodig is. Bijvoorbeeld bij overbewoning en overlast.
  • We stellen samen met partners en de raad een uitgangspuntennotitie op. Deze dient als basis voor nieuw beleid.
  • Als we meewerken aan vergunningen, bijvoorbeeld omdat de ‘tenzij’ relevant genoeg is, dan willen we meer kunnen sturen op de komst van arbeidsmigranten. Dit doen we onder andere door:
    • vergunningaanvragen te stroomlijnen. Wil een bedrijf uitbreiden, dan beoordelen we niet alleen de ruimtelijke plannen, maar toetsen we ook of het bedrijf behoefte heeft aan meer medewerkers, hoe het bedrijf van plan is deze capaciteitsvraag in te vullen (lees: al dan niet met de inzet van arbeidsmigranten) en welke stappen het bedrijf zelf zet om deze nieuwe medewerkers te laten integreren. Hiervoor richten we een taskforce op.
    • vroegtijdig met ondernemers in gesprek te gaan over de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. Welke plannen en ambities hebben ondernemers en welke arbeidskrachten zijn hiervoor nodig?

Deze pagina is gebouwd op 10/15/2024 08:20:05 met de export van 10/15/2024 08:10:18