Home

Paragrafen

Organisatieontwikkeling
Inwoners van Horst aan de Maas moeten kunnen rekenen op steengoede dienstverlening: dienstverlening die aansluit bij hun behoeften en hun leefwereld; hun dromen, wensen, ambities en verlangens. Dat vraagt iets van ons als organisatie: van de manier waarop we werken, van hoe we zijn georganiseerd, van de vaardigheden van medewerkers, van onze systemen, van onze huisvesting en bedrijfsvoering. In Programma 7 van deze begroting lichten wij uitgebreid toe hoe we dit willen bereiken. In dit programma komen de volgende bedrijfsvoeringsaspecten aan de orde:

  • De transformatie naar een professionele koersvast organisatie.
  • De inrichting van onze  informatiesystemen, de digitale transformatie, het datagedreven werken  en de informatiebeveiliging
  • Het verkrijgen van gezonde, ondernemende en duurzaam inzetbare medewerkers.
  • Het verbeteren van het samenspel tussen raad, college en bestuur.

Voor een toelichting op de bedrijfsvoering verwijzen wij u dan ook naar programma 7.
Verbonden partijen
Deze zijn opgenomen in de paragraaf verbonden partijen.
Samenwerking bedrijfsvoering Horst aan de Maas en Venray
De samenwerking op de onderdelen Informatievoorziening (IV), KCC/Burgerzaken, Financiën en HRM is begin 2021 daadwerkelijk gestart en er zijn concrete uitvoeringsplannen per onderdeel opgestart die in uitvoering zijn. In 2022 hebben we verder uitvoering gegeven aan de samenwerking en in de tweede helft van 2022/begin 2023 zijn de eerste behaalde en beoogde resultaten gerapporteerd en geëvalueerd.
In 2023 informeerde we de raad over de evaluatie die door BMC is uitgevoerd. De conclusie dat we verder gaan met de samenwerking delen we breed. In 2025 gaan we verder met de samenwerking op het gebied van Informatievoorziening (IV), Financiën en HRM. De samenwerking op het gebied van  KCC/Burgerzaken is on hold gezet.
Wet Open Overheid
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) ingegaan. Met deze wet is een belangrijke stap gezet naar een transparantere overheid. De Woo kent kort gezegd drie plichten:

  • Actieve openbaarmakingsplicht: het uit eigen beweging openbaar maken van bepaalde overheidsinformatie;
  • Passieve openbaarmakingsplicht: het op verzoek openbaar maken van gevraagde overheidsinformatie;
  • Informatiehuishoudingsplicht: het duurzaam toegankelijk maken van overheidsinformatie.

De implementatie van de Woo pakken we zoveel als mogelijk in gezamenlijkheid met Horst aan de Maas / Venray op. Dit doen we in samenhang met andere wetswijzigingen zoals de Wet modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv), de nieuwe Archiefwet en andere (Europese) wetgeving. De onderdelen die vallen onder de actieve openbaarmaking treden gefaseerd in werking. Per 1-11-2024 zijn wij als gemeente verplicht informatie die valt onder de volgende vier informatiecategorieën van de Woo, uit eigen beweging, openbaar maken:

  • wetten en algemeen verbindende voorschriften;
  • overige besluiten van algemene strekking;
  • informatie over organisatie en werkwijze;
  • bereikbaarheidsgegevens.

De inwerkingtreding van overige categorieën volgt op een later nog vast te stellen moment. In voorbereiding daarop wordt 2025 gebruikt om de processen en de informatiehuishouding verder aan te passen. Dit maakt onderdeel uit van het proces Digitale Transformatie

Deze pagina is gebouwd op 10/15/2024 08:20:05 met de export van 10/15/2024 08:10:18