Speerpunten van dit programma

Voor iedereen een passende woning

Voor iedereen een passende woning

Voor iedereen een passende woning

2025 is het laatste jaar van het Masterplan wonen. Het motto van dit plan luidde: ‘voor iedereen iets te kiezen’. Ons streven was 1000 woningen te vergunnen tot en met 2025. Inmiddels zijn 778 vergunningen uitgegeven (halverwege 2024) en we werken nog aan vergunningen voor 1300 woningen. Kortom: de doelstelling uit het Masterplan halen we ruimschoots. Toch is de balans op de woningmarkt nog niet terug en is er nog lang niet voor iedereen iets te kiezen. Er is dus nog werk aan de winkel. Investeren in wonen blijft ook de komende jaren een belangrijk speerpunt.

Dit gaan we doen

  • We werken door aan woningbouwprojecten in bijna alle kernen. Op veel plekken is dat te zien. Door het grote aantal vergunningsaanvragen, verwachten we ook in 2025 nog op veel projecten groen licht te kunnen geven. Denk aan grotere projecten als Mäöleveld en D’n Crouwel in Sevenum en aan de Kabroeksebeek in Horst.
  • Ouderen die in een sociale huurwoning wonen, moedigen we aan om te verhuizen: van een gezinswoning naar een levensloopbestendige woning. Hiervoor gebruiken we verhuisvouchers. Een verhuisvoucher is een subsidie die een deel van de verhuiskosten dekt. Zo stimuleren we doorstroming op de woningmarkt en zijn er meer gezinswoningen beschikbaar voor gezinnen met kinderen.
  • We maken een voorstel om sociale huurwoningen goedkoper te maken voor jongeren tot 23 die snel een woning nodig hebben. Deze groep krijgt geen huursubsidie, waardoor een huurwoning vaak te duur is. Hiervoor is extra geld opgenomen in de begroting.
  • Mensen die moeilijk een passende woning kunnen vinden of houden, helpen we. We implementeren een regionale huisvestingsverordening. Hierin staan afspraken over hoe we woningen kunnen toewijzen aan mensen die deze dringend nodig hebben.
  • We gaan verder met het uitvoeren van het woonwagenbeleid dat de raad in 2023 heeft vastgesteld. We voegen 13 woonwagenstandplaatsen toe.  
  • Voor mensen die niet kunnen wachten op een ‘gewone woning’, bouwen we flexwoningen op drie locaties. We weten nog niet of dit voldoende is voor de vraag naar flexwoningen. Dat werken we verder uit in het Volkshuisvestingsprogramma.
  • Twee nieuwe wetten zorgen ervoor dat we als gemeente meer kúnnen en moeten doen om misstanden op de woningmarkt op te lossen. Het gaat om de Wet Goed Verhuurderschap en de Wet Betaalbare Huur. Deze wetten helpen ons om regie te nemen op de woningmarkt; een van onze ambities uit het hoofdlijnenakkoord. Om de taken goed uit te voeren, breiden we de ambtelijke capaciteit uit.

Wat komt er nog op ons af?
De vraag naar woningen is nog steeds groot. In het hoofdlijnenakkoord hebben we de ambitie uitgesproken dat inwoners kunnen wonen in een woning die past en op een plek waar ze zich thuis voelen. Blijven bouwen is daarom het devies. Als opvolger van het Masterplan Wonen stellen we in 2025 een nieuw Volkshuisvestingsprogramma op. Hierin staan locaties die in de (nabije) toekomst geschikt zijn voor de bouw van woningen. We baseren het Volkshuisvestingsprogramma op de wensen en behoeften van inwoners. Investeringen die uit het Volkshuisvestingsprogramma volgen, zijn nu nog niet opgenomen in de begroting.

Omdat we de afgelopen jaren zelf grond hebben gekocht, kunnen we redelijk snel nieuwe woningen en woonwijken (laten) realiseren. Hierin zijn we koploper in de regio. Die positie willen we houden. Daarom zijn we van plan om in de periode van 2028 tot 2030 nieuwe gronden aan te kopen. Uiteraard op plekken die aansluiten bij het nieuwe Volkshuisvestingsprogramma en de nieuwe Omgevingsvisie.

Ook de provincie en de regio maken Volkshuisvestingsprogramma’s. In het regionale programma is ook een woonzorgvisie opgenomen. Daarnaast maken we in de regio afspraken over het huisvesten van aandachtsgroepen.

Deze pagina is gebouwd op 10/15/2024 08:20:05 met de export van 10/15/2024 08:10:18