Speerpunten van dit programma

Goede dienstverlening en tevreden inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners

Goede dienstverlening en tevreden inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners

Goede dienstverlening en tevreden inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners

We willen dat inwoners tevreden zijn, vertrouwen hebben in het bestuur en de gemeentelijke organisatie én zich oprecht geholpen voelen. De komende jaren verbeteren we daarom stap voor stap onze dienstverlening: vóór en achter de schermen. Dat doen we door onze organisatie anders in te richten en door anders te gaan werken. In 2023 zijn we hier al mee gestart. Ook verbeteren we de toegankelijkheid van diensten: in 2030 moeten inwoners onze diensten kunnen afnemen waar en wanneer zij dat willen.
Duurzaamheidsopgaven, de transities in het sociaal domein, de opvang van statushouders, het aanpakken van de woningnood… Het zijn grote opgaven die vragen om visie en koersvaste besluitvorming. Horst aan de Maas ontwikkelt zich als een professionele, koersvaste organisatie die impact maakt; een organisatie die snel kan inspelen op veranderingen buiten en tegelijkertijd in control. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor raad, college en ambtelijke organisatie.

Dit gaan we doen

  • We brengen in kaart hoe inwoners onze dienstverlening op dit moment ervaren en waarderen. Dit is een eerste stap naar een voortdurend klanttevredenheidsonderzoek. Inzicht in de tevredenheid van inwoners helpt ons om onze dienstverlening blijvend te verbeteren.  
  • We richten processen slimmer in, waardoor de doorlooptijden voor inwoners korter worden. Hier zijn we in 2024 mee begonnen. We streven ernaar om in 2025 alle processen te hebben verbeterd.  
  • We verbeteren (het proces om te komen tot) de instrumenten die ons helpen om grip te krijgen op en sturing te geven aan beleids- en besluitvorming. Die instrumenten zijn de (meerjaren)begroting, de kaderbrief, de bijstelling, jaarrekening, opgave- en teamplannen.
  • We verbeteren het samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie. Dit doen we onder andere door voorspelbaarheid in de raadsagenda aan te brengen, zodat de raad meer aan het stuur zit en haar kaderstellende rol beter kan vervullen.
  • We versterken de strategische denkkracht in de ambtelijke organisatie, anticiperen op grote maatschappelijke veranderingen en brengen de gevolgen voor onze gemeente in kaart.
  • We positioneren ‘Business Control’ stevig in de organisatie. Hiermee gaan we voor voortdurende kwaliteitsverbetering van processen en diensten, maken een strategische langetermijnplanning, verzamelen accurate sturingsinformatie en adviseren college, raad en directie.
  • Tot en met 2029 vragen meer inwoners een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan. Het gaat om een tijdelijke piek, doordat de geldigheidsduur van deze documenten is veranderd. Daarom breiden we het team van Burgerzaken verder uit, zodat we genoeg mensen hebben om de aanvragen van inwoners op te vangen en snel te kunnen beantwoorden.
  • We leggen helder uit waar we als gemeente aan werken en welke besluiten we nemen. Dat doen we altijd in begrijpelijke taal.  

Wat komt er nog op ons af?
Om onze dienstverlening verder te kunnen professionaliseren en nieuwe manieren van werken te faciliteren, zijn veranderingen aan ons gebouw en werkplekken nodig. Ook vraagt het gebouw om een stevige onderhoudsbeurt. We maken een plan voor de verbouwing van het gemeentehuis. De investeringen die nodig zijn om dit plan uit te voeren, zijn nu nog niet in de begroting opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 10/15/2024 08:20:05 met de export van 10/15/2024 08:10:18