Speerpunten van dit programma

Cultuur, erfgoed en accommodaties: een fundament voor vitale gemeenschappen

Cultuur, erfgoed en accommodaties: een fundament voor vitale gemeenschappen

Samen muziek maken, toneel spelen, erfgoed beleven, dansen, bewegen, een voorstelling bezoeken: cultuur en erfgoed zorgen ervoor dat inwoners meedoen en elkaar ontmoeten; goede accommodaties zijn nodig om cultuur en erfgoed te laten floreren. Daarom vinden we het belangrijk te blijven investeren in een sterk en bruisend verenigingsleven, een toegankelijk cultuur- en erfgoedaanbod, en goede accommodaties. We hebben extra aandacht voor jeugd, ouderen en kwetsbare doelgroepen. Ook zij moeten mee kunnen doen!

Dit gaan we doen

  • We investeren fors in een nieuwe, multifunctionele accommodatie in Meerlo.  
  • Goede accommodaties zijn nodig om cultuur te laten floreren en om bewegen, ontmoeten en naar elkaar omzien te faciliteren en te stimuleren. We voeren het recent vastgestelde, geactualiseerde accommodatiebeleid uit. Hiervoor trekken we nieuwe medewerkers aan en zijn gelden opgenomen voor aanpassingen aan maatschappelijke accommodaties.
  • We updaten de schouw naar de (onderhouds- en gebruiks-)toestand van gemeentelijke accommodaties. Daarnaast voeren we een onderzoek uit naar de exploitatiedruk van eigenaren en beheerders van alle accommodaties. We streven naar een zo gelijkwaardig mogelijke behandeling tussen gemeentelijke en niet-gemeentelijke accommodaties.
  • Daar waar we concrete nieuw- of verbouwplannen uitwerken, komen we met aparte financieringsvoorstellen naar de raad.
  • In 2025 toetsen we of het bestaande cultuurbeleid nog passend is. Is het dat niet, dan werken we aan een vernieuwing.
  • We stimuleren cultuur op tal van manieren:
    • we geven subsidies aan verenigingen;
    • we hebben een cultuurcoach die verenigingen ondersteunt;
    • we werken samen met partners zoals scholen, bibliotheken, welzijnswerk en zorgorganisaties.

Wat komt er nog op ons af?
Voor nu en toekomstige generaties is het belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met ons erfgoed. Daarom is het belangrijk dat we historische bouwwerken, archeologische vondsten en waardevolle elementen in ons landschap behouden, versterken, (digitaal) toegankelijk en herkenbaar maken én houden.
In 2025 ontwikkelen we een nieuw erfgoedbeleid. Dit doen we samen met onder andere de heemkundevereniging en het recent opgerichte platform erfgoedorganisaties. In het erfgoedbeleid staat wat we de komende jaren gaan doen om erfgoed in onze gemeente te behouden en te versterken. Op basis van dit nieuwe beleid brengen we ook de benodigde investeringen in kaart. Deze zijn nu nog niet opgenomen in de begroting.

Deze pagina is gebouwd op 10/15/2024 08:20:05 met de export van 10/15/2024 08:10:18