Speerpunten van dit programma

Ondersteuning van kwetsbare doelgroepen

Ondersteuning van kwetsbare doelgroepen

De groep kwetsbare inwoners groeit. Onze focus ligt veelal op het creëren van stabiliteit; een basis waarop de inwoner zelf – samen met bijvoorbeeld familie, professionals of vrijwilligers – kan bouwen om zaken weer op orde te krijgen. Ook onze rol verandert: we zijn in mindere mate een ‘toegangspoort’ en steeds meer een ‘ondersteuner’.  

Dit gaan we doen

  • In 2024 hebben we de dienstverlening van onze partners voor de uitvoering van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet kritisch tegen het licht gehouden.
    • Voor de Wmo verlengen we de contracten met zorgaanbieders. Dat doen we samen met andere gemeenten in Noord-Limburg. Het nieuwe contract gaat in op 1 januari 2026.
    • Voor Jeugdhulp gaan we deels een nieuw contract aan. Ook dit doen we samen met andere gemeenten.
  • Het systeem van gesloten jeugdzorg (jeugdzorgplus) verandert in 2025. Het aantal jongeren dat gebruik kan maken van deze vorm van jeugdzorg neemt af, de groepen worden kleiner en vrijheidsbeperkende maatregelen zijn niet langer toegestaan. Hierdoor stijgen de kosten. Dit is opgenomen in de begroting.
  • We zorgen ervoor dat alle huisartsenpraktijken een Specialist Ondersteuner Jeugd (SOJ) krijgen. Dit is meestal een GZ-psycholoog of Orthopedagoog. De SOJ kan jeugdigen helpen om psychische problemen snel te herkennen, kan zelf ondersteuning bieden en verwijst door.
  • We zorgen ervoor dat kinderen de specialistische hulp krijgen die ze nodig hebben.
  • We werken mee aan de realisatie van een Mik-Makhuis: drie woningen waar mensen korte tijd kunnen blijven om even op adem te komen. We vinden het belangrijk dat er een sterke verbinding ontstaat met de buurt: buurtbewoners kunnen binnenlopen en in het Mik-Makhuis activiteiten organiseren. We onderzoeken de mogelijkheden om dit initiatief ook de komende jaren mee te financieren.
  • In 2024 hebben we onze dienstverlening verbeterd voor mensen die te maken krijgen met huiselijk geweld of kindermishandeling. Daar gaan we in 2025 mee door. We werken beter en nauwer samen met partners zoals Politie en Veilig Thuis, wij zorgen voor één persoon die het aanspreekpunt is voor alle betrokkenen en we borgen de continuïteit.
  • We voeren onze stabiliteitsaanpak uit. Deze zorgt ervoor dat inwoners die verschillende problemen hebben, weer grip en stabiliteit krijgen. We organiseren de samenwerking tussen verschillende werkvelden en organisaties; de behoefte van de inwoner is altijd leidend.
  • We blijven de omgekeerde toets inzetten als hulpmiddel om inwoners díe hulp te geven die bijdraagt aan een duurzame oplossing.

Wat komt er nog op ons af?
De afgelopen jaren zijn de kosten voor jeugdzorg toegenomen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling: in de eerste plaats voor jongeren zelf, maar ook voor de gemeentelijke begroting. Vooralsnog zijn stijgende kosten opgenomen in de begroting. We houden in de gaten hoe deze trend zich ontwikkelt. Deze ontwikkeling kan ons dwingen om in de toekomst scherpere keuzes te maken.

Deze pagina is gebouwd op 10/15/2024 08:20:05 met de export van 10/15/2024 08:10:18